Bits of Freedom lanceert toolbox en campagne Fix Je Privacy

Persbericht

Vandaag lanceert digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom een toolbox waarmee internetgebruikers zelf aan de slag kunnen om hun privacy te verbeteren. Met de campagne Fix Je Privacy vraagt de organisatie aandacht voor het belang van online privacy zodat meer mensen zich kunnen beschermen tegen misbruik en criminaliteit.

Sinds de coronacrisis is iedereen meer online dan ooit. Dus is het misschien ook wel belangrijker dan ooit om aandacht te hebben voor online veiligheid en privacy. Op fixjeprivacy.nl worden vanaf vandaag tips gegeven om veilig te videobellen, bestanden te delen en internetoplichters te herkennen. Ook helpt Bits of Freedom je op de website een veilig wachtwoord te maken, privacyinstellingen op je telefoon aan te passen en kan je er vinden waarom softwareupdates belangrijk zijn. Evelyn Austin van Bits of Freedom: “Met deze toolbox hopen we iedereen die zich zorgen maakt over hun veiligheid online een helpende hand te bieden”.

Geen dag zonder datalek
Tegelijk met de lancering van de website start Bits of Freedom de campagne Fix je privacy. “We willen mensen oproepen om na te denken over hun eigen privacy, maar ook om er met hun collega’s, familieleden of vrienden over in gesprek te gaan.” aldus Evelyn Austin. Bits of Freedom krijgt veel vragen over privacyvriendelijke tools en tips en merkte dat er behoefte was aan een website waarop op een simpele manier voor iedereen uitgelegd wordt hoe je veilig kan internetten. Austin: “We merken een toename in zowel de interesse in veiliger online zijn als de frequentie van de incidenten. Er lijkt wel geen dag voorbij te gaan zonder datalek of hack en je wordt om de oren geslagen met verhalen over oplichting via Whatsapp en internetbankieren. Hopelijk kunnen mensen met onze toolbox zich beter wapenen tegen dit soort zaken.”

Experts aan het woord
Ook lanceert Bits of Freedom speciale Toolkits van experts en ervaringsdeskundigen die vertellen hoe zij met hun privacy om gaan. De eerste Toolkits die beschikbaar zijn gaan over online intimidatie door Milou Deelen, tech-journalist Daniël Verlaan vertelt over hoe je je kunt beschermen tegen hackers en Hadjar Benmiloud vertelt over hoe je je privacy als journalist kunt beschermen.

Over Bits of Freedom
Met de komst van het internet en andere technologieën hebben we prachtige, nieuwe mogelijkheden gekregen. Tegelijkertijd geven ze de overheid en het bedrijfsleven ook verregaande controlemogelijkheden. Bits of Freedom is de waakhond die ervoor zorgt dat we onze grondrechten in de digitale wereld niet verliezen.