Categorie: Privacybescherming

fingerprinting

Ierse privacywaakhond onderzoekt gebruik data van kinderen door Instagram

De Ierse privacywaakhond DPC start twee onderzoeken naar Facebooks gebruik van de data van kinderen op Instagram.

hacker

Microsoft disrupts Russian criminal botnet

Microsoft disrupts Russian criminal botnet it fears could seek to sow confusion in the presidential election
The software giant won a court order to seize servers used by the Trickbot botnet, a network of infected computers that Microsoft says might have been used to lock up voter-registration systems.

ring deurbel

Zet camera slimme deurbel niet zomaar aan

Deurbellen met een ingebouwde camera mogen niet zomaar worden opgehangen richting buren of de openbare weg, waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens.

examen-doen

Aanbevelingen voor privacy bij digitaal thuisonderwijs

Tijdens de coronacrisis zijn onderwijsinstellingen massaal overgestapt op digitaal thuisonderwijs. Online (video)bellen en online proctoring (digitale surveillance) zijn bruikbare middelen gebleken om het onderwijs te laten doorgaan. De keerzijde is dat de inbreuk op de privacy groot kan zijn, vooral bij online proctoring.

corona-app

Onderzoekers vinden toch een privacyrisico in corona-app

Medewerkers van de GGD kunnen controleren of iemand die besmet is met het coronavirus en de app CoronaMelder heeft gedownload, de app gebruikt om zijn nauwe contacten daadwerkelijk te waarschuwen.

Corona-app is af, maar uitrol laat op zich wachten.

De corona-app van de overheid, waarmee mensen kunnen zien of ze bij iemand met het coronavirus in de buurt waren, komt op zijn vroegst pas half oktober voor heel Nederland in de lucht. De bijbehorende wet is nog niet door het parlement.

gdpr

Nederland gaat Verenigde Staten achterna als onveilige datahaven

In juli constateerde de Nederlandse spionnenwaakhond CTIVD in een vernietigend rapport dat de AIVD en MIVD al twee jaar ‘onrechtmatig’ handelen.

apple store

Apple stelt privacywijziging in iOS 14 met ‘ernstige gevolgen’ uit tot 2021

Ontwikkelaars van iPhone-apps hoeven pas in 2021 om toestemming te vragen om het apparaat van een gebruiker middels een unieke code te kunnen volgen. Apple heeft deze verplichte privacywijziging, die eigenlijk in zou gaan met

corona-app

Mag een werkgever installatie van de Corona app eisen?

Een lezer vroeg me: mag een bedrijf de Coronamelder-app verplicht installeren op zakelijke telefoons (eigendom van het bedrijf)? Heeft de OR hier nog een rol in?

proosten op terras

Horecaondernemers moeten persoonsgegevens registreren en bewaren, maar aan privacy is niet gedacht

De Autoriteit Persoonsgegevens is bezorgd over de manier waarop horecaondernemers contactgegevens van bezoekers registreren.

matrix

Klachten bij toezichthouder over Nederlandse sites die data delen met VS

Noyb, de stichting van privacyactivist Max Schrems, heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) klachten ingediend over de websites van Marktplaats, Lieferando, PostNL en Thuisbezorgd. Zij delen data met de Verenigde Staten, zonder dat daarvoor een

thermometer

Privacywaakhond blijft kritisch over corona-app

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) blijft zeer kritisch over de corona-app van minister De Jonge. Volgens de AP is de privacy van de gebruikers nog onvoldoende gewaarborgd. De Autoriteit adviseert het kabinet onder meer afspraken met Google en Apple te maken over de software die ze leveren voor de app.

corona-app

Corona-app CoronaMelder beschikbaar in App en Play Store

De Nederlandse corona-app CoronaMelder is vanaf nu beschikbaar in de Apple App Store en Google Play Store. De app moet het bron- en contactonderzoek van de GGD ondersteunen. Vooralsnog is de app alleen in Drenthe Gelderland-Zuid, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Twente te gebruiken.

avg-banner

Oracle en Salesforce voor rechter wegens onrechtmatig verwerking

The Privacy Collective, een stichting die optreedt tegen schending van privacyrechten, start vandaag een rechtszaak tegen Oracle en Salesforce. De stichting verwijt de technologieconcerns onder meer de gegevens van miljoenen Nederlandse internetgebruikers onrechtmatig te verzamelen en te verwerken.

corona

Hoe controleert de GGD of reizigers thuisblijven – en andere vragen die bleven liggen na de persconferentie

De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge over nieuwe coronamaatregelen riep donderdagavond opnieuw vragen op. Over onder meer de horeca, de macht van de burgemeesters en de quarantaineplicht.

avg-banner

Privacy Shield aan diggelen

In een nieuwe zaak die Max Schrems heeft aangespannen tegen Facebook, heeft het Europees Hof op 17 juli 2020 aangegeven dat ook het Privacy Shield onvoldoende bescherming voor de privacy van Europese burgers kan garanderen en het Privacy Shield vervolgens ongeldig verklaard.

data-security

9 Tips to Keep Your Cloud Storage Safe and Secure

There are plenty of benefits to having access to all of your data anywhere and from any device, of course, but it does open the door to someone else getting at your files from a different device too. Here’s how to keep that from happening.

gdpr

Privacy shield voor doorgifte naar VS ongeldig verklaard

Het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU) heeft het EU-VS privacy shield (privacyschild) ongeldig verklaard in de zaak Schrems II. Dat betekent dat organisaties in de EU geen persoonsgegevens aan de Verenigde Staten (VS) meer kunnen doorgeven op grond van het privacy shield.

politiebord

D66 wil opheldering gegevensuitwisseling tussen politie en COA

D66 wil opheldering van minister Dekker voor Rechtsbescherming over de gegevens die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) met de politie uitwisselt. Het COA en de politie hebben afgelopen mei een overeenkomst gesloten over het delen van persoonsgegevens.

C

Consumentenbond: Facebook moet gebruikers compenseren voor privacyschending

Facebook moet gebruikers in Nederland compensatie betalen voor het schenden van hun privacy, vinden de Consumentenbond en Data Privacy Stichting (DPS). De partijen hebben Stichting Facebook gedagvaard.

apple store

How to Get Safari’s New Privacy Features in Chrome and Firefox

Apple just unveiled a raft of changes coming with the new macOS Big Sur later this year. Along with the visual redesign, the introduction of Control Center, and upgrades to Messages, the built-in Safari browser is getting new-and-improved privacy features to keep your data locked away.

corona-app

Corona-app is bijna af

De corona-app is bijna af en half juli wordt besloten of en zo ja, hoe de app wordt ingezet. De kans is groot dat die ook in andere Europese landen gaat werken.

mondkapje

Noorwegen stopt met corona-app

De Noorse overheid stopt met het gebruik van een corona-waarschuwingsapp. Het wist alle gegevens die tot nog toe met de app zijn verzameld. Het Noorse Instituut voor de Volksgezondheid maakte maandag bekend dat het die beslissing neemt naar aanleiding van kritiek van de privacywaakhond in het land.

Microsoft won’t sell police its facial-recognition technology

Microsoft has joined the list of tech giants that have decided to limit the use of its facial-recognition systems, announcing that it will not sell the controversial technology to police departments until there is a federal law regulating it.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten