Categorie: Privacybescherming

gdpr

Privacytoezichthouders bezorgd over doorgifte van persoonsdata aan het VK

De Europese privacytoezichthouders verenigd in de EDPB maken zich zorgen over plannen van de Europese Commissie (EC) om de doorgifte van persoonsgegevens aan het Verenigd Koninkrijk weer toe te staan.

stalkerware

Foto’s van je kinderen op internet plaatsen versus de AVG

Gedaagde heeft beeldmateriaal (foto’s en filmpjes) op social media geplaatst van het minderjarige zoontje van eiseres, zo opende een recent vonnis van de rechtbank Overijssel. Dat mocht niet van de ex-partner.

gezichtsherkenning

Europe seeks to limit use of AI in society

The use of facial recognition for surveillance, or algorithms that manipulate human behaviour, will be banned under proposed EU regulations on artificial intelligence.

corona-app

Minister onderzoekt CoronaMelder die los van Apple en Google is te gebruiken

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid onderzoekt of er een versie van de CoronaMelder-app kan worden ontwikkeld die los van Apple en Google is te gebruiken. De Eerste Kamer had de regering hier via een motie toe opgeroepen.

data-security

Gemeente Utrecht heeft beveiliging van gegevens niet goed op orde

De gemeente Utrecht heeft de beveiliging van gegevens en systemen niet goed op orde en moet verschillende maatregelen treffen om de risico’s tegen te gaan, zo stelt de Rekenkamer Utrecht die onderzoek naar de informatieveiligheid bij de gemeente liet uitvoeren.

Nederlandse hackers krijgen 200.000 dollar voor ontdekken groot lek in Zoom

De Nederlandse hackers Daan Keuper en Thijs Alkemade hebben een groot lek in Zoom ontdekt waarmee ze de computer van elke Zoom-beller kunnen overnemen. De ontdekking levert de mannen een beloning van 200.000 dollar op.

gdpr

Does the draft Data Governance Act signal a more economic approach of personal data in the EU?

The draft Data Governance Act, which was published by the European Commission last November, aims to foster the availability of both personal and non-personal data by increasing trust in data intermediaries and to strengthen data sharing mechanisms across the EU. It is the first EU legal instrument clearly reflecting an EU policy trend towards a data-driven economy.

Autoriteit-Persoonsgegevens-banner

Minister wil capaciteit AP nog niet uitbreiden

De Nederlandse demissionair minister van Rechtsbescherming, Sander Dekker, vindt het nog te vroeg om de capaciteit van de Autoriteit Persoonsgegevens te vergroten, ondanks nadrukkelijke signalen van de privacywaakhond dat deze de stroom klachten niet aankan.

avg-banner

Moet je ook een DPIA uitvoeren op interne systemen?

Een DPIA of data protection impact assessment is een verplicht nummer voor verwerkingen van persoonsgegevens met waarschijnlijk een hoog risico voor de betrokken personen (artikel 35 AVG). Meestal gaat het dan om nieuwe technologieën, maar dat hoeft niet.

Autoriteit-Persoonsgegevens-banner

De privacywet wordt amper gehandhaafd, is meer geld de oplossing?

De toezichthouder, Autoriteit Persoonsgegevens (AP), schiet zwaar tekort en kampt met enorme achterstanden. “Als iemand ons belt moeten we zeggen: er zijn nog 10.000 wachtenden voor u”…

Coronatestbewijs bevat beperkt persoonsgegevens

Het coronatestbewijs, dat mensen straks toegang tot evenementen en locaties moet geven, zal een beperkte hoeveelheid persoonsgegevens bevatten. Het gaat om de eerste letter van de voor- en achternaam, geboortedag en geboortemaand.

Can information on criminal records be requested by employers?

A recent Opinion of the Bulgarian data protection authority and certain legislative changes lead to the conclusion that in Bulgaria information on criminal convictions and offences of present or future employees can be requested by employers in very limited number of cases.

stapel dossiers

Bitcoinbedrijf: te strenge eisen DNB zijn inbreuk op privacy

Bitcoinbedrijven moeten zich sinds mei registreren bij DNB en Bitonic deed dat. Daarbij eiste de centrale bank dat Bitonic bij elke transactie weet wie de partijen zijn. Bitonic stelt dat dit strijdig is met de privacy van zijn klanten, iets wat DNB tegenspreekt.

sign here

Overheid gaat DigiD met sms-controle op termijn uitfaseren

De overheid gaat het inloggen via DigiD met sms-controle op termijn uitfaseren. Straks zal het minimaal vereiste niveau inloggen via de DigiD-app zijn of een vergelijkbare private oplossing.

vpn

EU court: access to telecom data is strictly limited

At the beginning of March the EU Court answered to an Estonian court’s question whether access to traffic and location data relating to a short period could justify access for fighting crimes that are not “serious” with a hard no.

Vaccinatiebewijs komt zowel op papier als digitaal beschikbaar

Het vaccinatiebewijs waarmee burgers kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd moet zowel op papier als digitaal beschikbaar komen, zo heeft minister De Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

corona-app

Kabinet werkt aan ‘coronapaspoort’ dat meer vrijheid geeft

Met een bewijs dat je gevaccineerd of onlangs negatief getest bent het festivalterrein op of het theater in. Het kabinet werkt eraan om een dergelijk coronapaspoort technisch mogelijk te maken, zegt minister Hugo de Jonge.

code and person

Zwitsers stemmen tegen systeem met digitale identiteit

In Zwitserland is de introductie van een nationaal systeem om via elektronische identificatie online in te loggen, afgewezen. Via een referendum kon de bevolking van het land hier voor of tegen stemmen. Een meerderheid was tegen.

studie

Wanneer is reclame voor producten toegestaan zonder opt-in?

De wet (art. 11.7 Telecommunicatiewet) staat toe om klanten (dus mensen die jou betalen) reclame te sturen zonder opt-in als het gaat om “eigen gelijksoortige producten of diensten” volgens de wet. Er is nooit een rechtszaak geweest waarin definitief hét criterium is toegelicht.

Google-software voor onderwijs te privacygevoelig

Producten van Google die in het onderwijs worden gebruikt zijn niet veilig genoeg. De privacyrisico’s zijn te groot, schrijven onderwijsministers Van Engelshoven en Slob in een brief aan de Tweede Kamer.

tiktok app

ByteDance agrees to privacy settlement with U.S. TikTok users

ByteDance has agreed to a $92 million class-action settlement to settle data privacy claims from some U.S. TikTok users, according to documents filed Thursday in U.S. District Court in Illinois.

Privacy First vecht met kort geding het UBO-register aan

Met een kort geding tegen de Nederlandse Staat vecht privacy-organisatie Privacy First het vorig jaar ingevoerde UBO-register aan. Hierin kan iedereen achterhalen wie de ‘uiteindelijke belanghebbenden’ van een vennootschap of ander soort organisatie zijn.

gdpr

A privacy law for 25% of the world’s population

China published the Personal Information Protection Law (Draft) (“PIPL”) for public consultation on 21 October 2020. This is the first legal framework to address personal information protection in China. One can find many similarities between the Draft and the EU GDPR. However, there are still significant differences between the two.

binnenhof-torentje

Politiek: Google en Facebook moeten worden aangepakt

Van links tot rechts en van progressief tot conservatief: vrijwel alle partijen die een serieuze kans hebben op een zetel in de Tweede kamer willen dat burgers meer controle krijgen over hun persoonsgegevens, meer controle op algoritmes, en dat grote techbedrijven zoals Facebook en Google worden aangepakt. Dat blijkt uit een analyse van 16 verkiezingsprogramma’s door De Datavakbond.

Deze site maakt gebruik van functionele cookies. Als u ook toegang wilt tot ingesloten inhoud waarbij mogelijk trackers gehanteerd worden van deze aanbieders, klikt u op accepteren. Lees onze privacyverklaring

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten