Categorie: Privacybescherming

dna

Wie beschermt de code van het leven?

Hoe meer we te weten komen over genetica, des te meer lijkt de code van ons leven zich als computercode te gedragen. DNA, RNA en de andere bouwstenen van levenden organismen lenen zich, net als software, ook goed voor hacking, goed- en kwaadschiks.

corona-bat

Werkgever weet straks niet welke werknemer coronaprik heeft gehad

De Autoriteit Persoonsgegevens is duidelijk: ‘Een werknemer hoeft dat zijn werkgever niet te vertellen’, zegt een woordvoerder van de Nederlandse privacywaakhond. ‘Sterker nog: een werkgever mag er niet eens naar vragen, net als ook de vraag of een werknemer zwanger is, verboden is.’

gdpr

Data protection applies to AML-/CFT-legislation, EDPB warns

The European Data Protection Board (EDPB) in a statement of 15 December 2020 warns the European Commission that data protection principles apply to legislation in regard of the prevention of money laundering and terrorist financing.

faceapp-faces

Waarschuwing AP aan supermarkt om gezichtsherkenning

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een formele waarschuwing gegeven aan een supermarkt vanwege de inzet van gezichtsherkenning. Hoewel het systeem voor gezichtsherkenning sinds december 2019 uit staat, had de supermarkt de wens het weer in te schakelen.

apple store

Vanaf 15 december krijgen Apple-apps privacylabels

Ontwikkelaars van Apple-apps moeten vanaf morgen uitgebreide details geven over het datagebruik in hun apps en Apple gaat die tonen in ‘privacylabels’. De regels gelden voor alle nieuwe apps en alle updates aan bestaande apps.

Freedom verzet zich tegen verzoeken van stichting BREIN

Stichting BREIN heeft vandaag bekend gemaakt dat zij naar de rechter stapt om internet providers in Nederland zo ver krijgen om e-mailadressen van klanten af te staan.

What Is Google’s Signal Encryption Protocol?

Last week, with little fanfare, Google announced a change that could soon make its 2 billion Android users worldwide far harder to surveil.

whataspp

Europe looks to crack open data encryption

The EU appears to be laying the groundwork for a move against data that has received end-to-end encryption after a spate of terrorist attacks in Paris, Vienna and Nice.

avg-banner

Versplintering privacytoezicht vergt sterker europa

Willen we méér of minder Europa? Deze tijdloze vraag staat nu hoog op de agenda bij lopende evaluaties van de Europese privacywet AVG in Brussel, Den Haag en andere nationale machtscentra.

apple-iphone

Apple illegally tracks iPhone users

In a complaint submitted to German and Spanish regulators on Monday, prominent privacy activist Max Schrems claimed Apple had broken EU privacy law by allowing iPhones to track users for advertising purposes without obtaining consent.

apps

Apple, apps en privacy: wat gaat er veranderen?

Vanaf 8 december 2020 is het dan zo ver, dat is de dag dat Apple het verplicht stelt voor apps om aanvullende informatie in de App Store omtrent privacy op te nemen.

gdpr

Aanbevelingen EDPB voor doorgifte persoonsgegevens buiten EU

De European Data Protection Board (EDPB) heeft aanbevelingen opgesteld voor de doorgifte van persoonsgegevens naar derde landen. De EDPB wil het bedrijfsleven hiermee meer duidelijkheid geven, nadat het Europese Hof van Justitie het EU-VS Privacy Shield ongeldig verklaarde.

apple store

Update iOS Right Now to Fix Some Bad Security Bugs

Apple released its latest iOS update this week, and while the new emojis it comes with are exciting, you’ll also want it to fix a raft of security issues for iPhone and iPad. iOS 14 patches 24 bugs in all, including three reported by Google’s elite Project Zero team that have been actively exploited by hackers.

fingerprinting

Ierse privacywaakhond onderzoekt gebruik data van kinderen door Instagram

De Ierse privacywaakhond DPC start twee onderzoeken naar Facebooks gebruik van de data van kinderen op Instagram.

hacker

Microsoft disrupts Russian criminal botnet

Microsoft disrupts Russian criminal botnet it fears could seek to sow confusion in the presidential election
The software giant won a court order to seize servers used by the Trickbot botnet, a network of infected computers that Microsoft says might have been used to lock up voter-registration systems.

ring deurbel

Zet camera slimme deurbel niet zomaar aan

Deurbellen met een ingebouwde camera mogen niet zomaar worden opgehangen richting buren of de openbare weg, waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens.

examen-doen

Aanbevelingen voor privacy bij digitaal thuisonderwijs

Tijdens de coronacrisis zijn onderwijsinstellingen massaal overgestapt op digitaal thuisonderwijs. Online (video)bellen en online proctoring (digitale surveillance) zijn bruikbare middelen gebleken om het onderwijs te laten doorgaan. De keerzijde is dat de inbreuk op de privacy groot kan zijn, vooral bij online proctoring.

corona-app

Onderzoekers vinden toch een privacyrisico in corona-app

Medewerkers van de GGD kunnen controleren of iemand die besmet is met het coronavirus en de app CoronaMelder heeft gedownload, de app gebruikt om zijn nauwe contacten daadwerkelijk te waarschuwen.

Corona-app is af, maar uitrol laat op zich wachten.

De corona-app van de overheid, waarmee mensen kunnen zien of ze bij iemand met het coronavirus in de buurt waren, komt op zijn vroegst pas half oktober voor heel Nederland in de lucht. De bijbehorende wet is nog niet door het parlement.

gdpr

Nederland gaat Verenigde Staten achterna als onveilige datahaven

In juli constateerde de Nederlandse spionnenwaakhond CTIVD in een vernietigend rapport dat de AIVD en MIVD al twee jaar ‘onrechtmatig’ handelen.

apple store

Apple stelt privacywijziging in iOS 14 met ‘ernstige gevolgen’ uit tot 2021

Ontwikkelaars van iPhone-apps hoeven pas in 2021 om toestemming te vragen om het apparaat van een gebruiker middels een unieke code te kunnen volgen. Apple heeft deze verplichte privacywijziging, die eigenlijk in zou gaan met

corona-app

Mag een werkgever installatie van de Corona app eisen?

Een lezer vroeg me: mag een bedrijf de Coronamelder-app verplicht installeren op zakelijke telefoons (eigendom van het bedrijf)? Heeft de OR hier nog een rol in?

proosten op terras

Horecaondernemers moeten persoonsgegevens registreren en bewaren, maar aan privacy is niet gedacht

De Autoriteit Persoonsgegevens is bezorgd over de manier waarop horecaondernemers contactgegevens van bezoekers registreren.

matrix

Klachten bij toezichthouder over Nederlandse sites die data delen met VS

Noyb, de stichting van privacyactivist Max Schrems, heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) klachten ingediend over de websites van Marktplaats, Lieferando, PostNL en Thuisbezorgd. Zij delen data met de Verenigde Staten, zonder dat daarvoor een

Deze site maakt gebruik van functionele cookies. Als u ook toegang wilt tot ingesloten inhoud waarbij mogelijk trackers gehanteerd worden van deze aanbieders, klikt u op accepteren. Lees onze privacyverklaring

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten