Tag: Autoriteit Persoonsgegevens

politiebord

Uitspraak Europese Hof legt bom onder EncroChat-zaak

Het verkrijgen van de pgp-chats van EncroChat-gebruikers en ook de Nederlandse “sleepnetwet” is mogelijk in strijd met de Europese wetgeving over grootschalige dataverzameling van burgers. Dat zou blijken uit een recente uitspraak van het Europese Hof.

ring deurbel

Zet camera slimme deurbel niet zomaar aan

Deurbellen met een ingebouwde camera mogen niet zomaar worden opgehangen richting buren of de openbare weg, waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens.

examen-doen

Aanbevelingen voor privacy bij digitaal thuisonderwijs

Tijdens de coronacrisis zijn onderwijsinstellingen massaal overgestapt op digitaal thuisonderwijs. Online (video)bellen en online proctoring (digitale surveillance) zijn bruikbare middelen gebleken om het onderwijs te laten doorgaan. De keerzijde is dat de inbreuk op de privacy groot kan zijn, vooral bij online proctoring.

Corona-app is af, maar uitrol laat op zich wachten.

De corona-app van de overheid, waarmee mensen kunnen zien of ze bij iemand met het coronavirus in de buurt waren, komt op zijn vroegst pas half oktober voor heel Nederland in de lucht. De bijbehorende wet is nog niet door het parlement.

proosten op terras

Horecaondernemers moeten persoonsgegevens registreren en bewaren, maar aan privacy is niet gedacht

De Autoriteit Persoonsgegevens is bezorgd over de manier waarop horecaondernemers contactgegevens van bezoekers registreren.

thermometer

Privacywaakhond blijft kritisch over corona-app

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) blijft zeer kritisch over de corona-app van minister De Jonge. Volgens de AP is de privacy van de gebruikers nog onvoldoende gewaarborgd. De Autoriteit adviseert het kabinet onder meer afspraken met Google en Apple te maken over de software die ze leveren voor de app.

avg-banner

Oracle en Salesforce voor rechter wegens onrechtmatig verwerking

The Privacy Collective, een stichting die optreedt tegen schending van privacyrechten, start vandaag een rechtszaak tegen Oracle en Salesforce. De stichting verwijt de technologieconcerns onder meer de gegevens van miljoenen Nederlandse internetgebruikers onrechtmatig te verzamelen en te verwerken.

hamer van rechter

Banken verplicht tot verwerken persoonsgegevens

Ook het hof Den Bosch komt tot de conclusie dat de banken ter uitvoering van hun wettelijke plicht tot deelname aan een kredietregistratiesysteem persoonsgegevens als in deze zaak aan de orde mogen laten verwerken door of registreren bij het BKR op grond van artikel 6 lid 1 sub c AVG (wettelijke verplichting)

hamer van rechter

Geld vragen voor inzien dossier mag niet, boete voor Bureau Krediet Registratie

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft 830.000 euro boete gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Volgens de privacywaakhond belemmerde het bureau mensen bij het opvragen van hun dossier. Niet eerder legde de AP zo’n hoge

Klantgegevens maaltijd bezorger Foodora gelekt

De namen, adressen, telefoonnummers en wachtwoorden van honderdduizenden klanten van maaltijdbezorger Foodora zijn gelekt, meldt het nieuwsblog DataBreachToday. In het datalek bevinden zich gegevens van “ongeveer 50.000 Nederlanders”, zegt beveiligingsonderzoeker Rickey Gevers tegen BNR.

iphone

Delen telecomdata met RIVM uitgesloten

De Autoriteit Persoonsgegevens tikt minister Hugo de Jonge op de vingers. In een Kamerbrief schrijft De Jonge dat hij ‘na overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens’ de telecomaanbieders heeft gevraagd hun data aan het RIVM ter beschikking te stellen.

hamer van rechter

Recordboete voor bedrijf dat vingerafdrukscanners inzette om werktijden te registreren

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een boete van 725.000 euro opgelegd aan een bedrijf dat vingerafdrukken van werknemers verzamelde. Het niet bij naam genoemde bedrijf deed dat om werktijden te registreren, maar dat was in strijd met de privacywetgeving. Het is de hoogste boete die de AP ooit heeft uitgedeeld.

thermometer

AP: werkgever mag temperatuur werknemers niet zomaar meten

Bedrijven mogen de lichaamstemperatuur van hun personeel niet zomaar meten. Doen ze dat wel dan zijn ze in overtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en riskeren ze een hoge boete, zo waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens.

avg-banner

AVG geldt niet voor echt geanonimiseerde data

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is niet van toepassing op echt geanonimiseerde data, zo heeft de Europese privacytoezichthouder (EDPS) laten weten op plannen van de Europese Commissie om mobiele locatiegegevens in de strijd tegen het coronavirus te gebruiken.

corona

Corona en de AVG

Creëert de Nederlandse toezichthouder ten onrechte een ‘privacyvirus’? …over de vraag wat een werkgever nu wel of niet over de werknemer mag registeren in het kader van Corona.

hamer van rechter

Nieuwe rechtszaken Michiel Jonker tegen privacyschendingen in het openbaar vervoer

Rechtbank behandelt beroep van OV-reiziger inzake vier structurele privacy-inbreuken. Autoriteit Persoonsgegevens weigert deze inbreuken te onderzoeken of te handhaven.

tennisracket

Megaboete voor tennisbond na schenden privacy leden

Na een onderzoek van ruim een jaar is de kogel door de kerk: tennisbond KNLTB krijgt een van de hoogste boetes ooit opgelegd aan een sportorganisatie in Nederland.

hamer van rechter

AP legt zorgverzekeraar CZ last onder dwangsom op

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft na onderzoek bij zorgverzekeraar CZ geoordeeld dat de werkwijze van CZ bij machtingsaanvragen in strijd was met de privacywet

persoongegevens-ziekenhuis

Fors meer privacyklachten ingediend

Nederlanders hebben vorig jaar aanzienlijk meer klachten ingediend over mogelijke schendingen van hun privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kreeg 27.871 klachten binnen. Dat is 79 procent meer dan een jaar eerder.

matrix

Datalekmeldingen blijven stijgen

In 2019 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bijna 27.000 datalekmeldingen. Dat is een stijging van 29% ten opzichte van 2018. Sinds de invoering van de meldplicht datalekken in 2016 blijft het aantal meldingen stijgen.

smartphone-app-gebruik

Anouk ging naar een abortuskliniek. Een bekende app wist daarvan en verkocht die informatie

Grote appmakers, zoals ParkMobile en Telegraaf Media Groep, houden gedetailleerd het gaan en staan bij van mogelijk honderdduizenden gebruikers. Kamerlid Kees Verhoeven (D66) wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek instelt. “Dit moet stoppen.”

persoongegevens-ziekenhuis

Eerste AVG-boete in Nederland voor gluren in patiëntendossier Barbie

Het HagaZiekenhuis in Den Haag krijgt 460.000 euro boete omdat ze de beveiliging van patiëntendossiers niet op orde heeft.

Autoriteit-Persoonsgegevens-banner

ABN Amro stopt onder druk privacy-waakhond met inzien betaalgegevens

ABN Amro stopt voorlopig met het bekijken van betalingen van klanten om hun persoonlijke aanbiedingen te doen. De bank neemt de stap nu de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft gezegd dat het waarschijnlijk in strijd met

Privacywaakhond onderzoekt of Belastingdienst ouders etnisch profileert

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzoekt of de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan etnisch profileren, melden RTL Nieuws en Trouw maandag. Daarmee zou de fiscus mogelijk de privacywet overtreden.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten