Tag: Autoriteit Persoonsgegevens

Bouwbedrijf Heijmans mailt per ongeluk inkomen en vermogen van 1100 woningzoekenden

Door een fout van bouwbedrijf Heijmans hebben 1100 geïnteresseerden in een nieuwbouwproject privacygevoelige informatie gekregen van de andere gegadigden voor de woningen. Onder meer het inkomen en eigen vermogen van de potentiële huizenkopers stonden in een Excel-bestand dat het bouwbedrijf maandag per ongeluk verstuurde.

Autoriteit-Persoonsgegevens-banner

Minister wil capaciteit AP nog niet uitbreiden

De Nederlandse demissionair minister van Rechtsbescherming, Sander Dekker, vindt het nog te vroeg om de capaciteit van de Autoriteit Persoonsgegevens te vergroten, ondanks nadrukkelijke signalen van de privacywaakhond dat deze de stroom klachten niet aankan.

avg-banner

Moet je ook een DPIA uitvoeren op interne systemen?

Een DPIA of data protection impact assessment is een verplicht nummer voor verwerkingen van persoonsgegevens met waarschijnlijk een hoog risico voor de betrokken personen (artikel 35 AVG). Meestal gaat het dan om nieuwe technologieën, maar dat hoeft niet.

Autoriteit-Persoonsgegevens-banner

De privacywet wordt amper gehandhaafd, is meer geld de oplossing?

De toezichthouder, Autoriteit Persoonsgegevens (AP), schiet zwaar tekort en kampt met enorme achterstanden. “Als iemand ons belt moeten we zeggen: er zijn nog 10.000 wachtenden voor u”…

microsoft office

Toezichthouder ontvangt 75 meldingen Microsoft

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft tot nu toe 75 meldingen ontvangen van datalekken bij organisaties die Microsoft Exchange Server voor hun mailverkeer gebruiken. Via een kwetsbaarheid in de software kunnen aanvallers binnendringen in systemen van organisaties.

belastingdienst-gebouw

Wéér datalek bij regionale belastingsamenwerking

Door een datalek bij de Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB) zijn de gegevens van een onbekend aantal belastingplichtigen in de regio opnieuw op straat beland. Vier jaar geleden gebeurde dat ook al.

studie

Wanneer is reclame voor producten toegestaan zonder opt-in?

De wet (art. 11.7 Telecommunicatiewet) staat toe om klanten (dus mensen die jou betalen) reclame te sturen zonder opt-in als het gaat om “eigen gelijksoortige producten of diensten” volgens de wet. Er is nooit een rechtszaak geweest waarin definitief hét criterium is toegelicht.

hacker

Loeren op persoonsgegevens neemt grote vlucht

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet een explosieve toename van het aantal hacks, gericht op het buitmaken van persoonsgegevens. Het aantal meldingen steeg in 2020 met 30 procent ten opzichte van een jaar eerder.

stalkerware

Smartengeld bij misbruik persoonsgegevens moet regel zijn

Mensen van wie de persoonsgegevens zijn misbruikt of waarbij er op een andere manier sprake is van schendingen met privédata moeten in de regel smartengeld krijgen, zo stelt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Autoriteit-Persoonsgegevens-banner

AP waarschuwt politieke partijen voor microtargeting

De Autoriteit Persoonsgegevens wijst politieke partijen op de regels rondom microtargeting in de campagnetijd. De privacywaakhond zegt dat dat juridisch een ingewikkeld onderwerp is en dat partijen moeten oppassen met zulke advertenties.

tiktok app

Consumentenbond wil actie tegen TikTok

De Consumentenbond heeft samen met andere Europese consumentenorganisaties een klacht ingediend tegen de Chinese video-app TikTok. De app zou gebruikers misleiden en kinderen onvoldoende bescherming bieden tegen ongepaste inhoud en reclames.

data-security-chain

Blokker kampte met datalek, gegevens maandenlang openbaar

Winkelketen Blokker heeft maandenlang een datalek gehad. Daardoor waren de adressen en bestellingen van honderdduizenden klanten voor iedereen te zien.

Autoriteit-Persoonsgegevens-banner

AP eist opheldering over dataverwerking van burgers

De Autoriteit Persoonsgegevens vreest dat burgers opnieuw slachtoffer kunnen worden van onrechtmatig overheidshandelen, en eist daarom opheldering van het Inlichtingenbureau over de manier waarop ze gegevens van burgers verwerkt.

uwv-vlag

Gegevens miljoenen oud UWV-klanten makkelijk in te zien.

Van ruim 3,1 miljoen voormalige klanten van UWV én de huidige 1 miljoen uitkeringsgerechtigden zijn persoonsgegevens in te zien door veel medewerkers van het UWV en door de gemeentelijke ambtenaren van de sociale dienst.

corona-bat

Werkgever weet straks niet welke werknemer coronaprik heeft gehad

De Autoriteit Persoonsgegevens is duidelijk: ‘Een werknemer hoeft dat zijn werkgever niet te vertellen’, zegt een woordvoerder van de Nederlandse privacywaakhond. ‘Sterker nog: een werkgever mag er niet eens naar vragen, net als ook de vraag of een werknemer zwanger is, verboden is.’

gezichtsherkenning

AP waarschuwt supermarkt die gezichtsherkenning weer in wilde zetten

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een Jumbo-supermarkt in Alphen aan den Rijn een formele waarschuwing gegeven vanwege de inzet van gezichtsherkenning, zo maakt de AP dinsdag bekend.

faceapp-faces

Waarschuwing AP aan supermarkt om gezichtsherkenning

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een formele waarschuwing gegeven aan een supermarkt vanwege de inzet van gezichtsherkenning. Hoewel het systeem voor gezichtsherkenning sinds december 2019 uit staat, had de supermarkt de wens het weer in te schakelen.

avg-banner

Versplintering privacytoezicht vergt sterker europa

Willen we méér of minder Europa? Deze tijdloze vraag staat nu hoog op de agenda bij lopende evaluaties van de Europese privacywet AVG in Brussel, Den Haag en andere nationale machtscentra.

gdpr

Aanbevelingen EDPB voor doorgifte persoonsgegevens buiten EU

De European Data Protection Board (EDPB) heeft aanbevelingen opgesteld voor de doorgifte van persoonsgegevens naar derde landen. De EDPB wil het bedrijfsleven hiermee meer duidelijkheid geven, nadat het Europese Hof van Justitie het EU-VS Privacy Shield ongeldig verklaarde.

stapel dossiers

Voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens: ‘De achterstanden zijn zo groot dat het lachwekkend is’

Enorme achterstanden bij toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens: “burgers die klagen over privacyschendingen kunnen rekenen op wachttijden van een half jaar, als de AP al aan de klacht toekomt.”

politiebord

Uitspraak Europese Hof legt bom onder EncroChat-zaak

Het verkrijgen van de pgp-chats van EncroChat-gebruikers en ook de Nederlandse “sleepnetwet” is mogelijk in strijd met de Europese wetgeving over grootschalige dataverzameling van burgers. Dat zou blijken uit een recente uitspraak van het Europese Hof.

ring deurbel

Zet camera slimme deurbel niet zomaar aan

Deurbellen met een ingebouwde camera mogen niet zomaar worden opgehangen richting buren of de openbare weg, waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens.

examen-doen

Aanbevelingen voor privacy bij digitaal thuisonderwijs

Tijdens de coronacrisis zijn onderwijsinstellingen massaal overgestapt op digitaal thuisonderwijs. Online (video)bellen en online proctoring (digitale surveillance) zijn bruikbare middelen gebleken om het onderwijs te laten doorgaan. De keerzijde is dat de inbreuk op de privacy groot kan zijn, vooral bij online proctoring.

Corona-app is af, maar uitrol laat op zich wachten.

De corona-app van de overheid, waarmee mensen kunnen zien of ze bij iemand met het coronavirus in de buurt waren, komt op zijn vroegst pas half oktober voor heel Nederland in de lucht. De bijbehorende wet is nog niet door het parlement.

Deze site maakt gebruik van functionele cookies. Als u ook toegang wilt tot ingesloten inhoud waarbij mogelijk trackers gehanteerd worden van deze aanbieders, klikt u op accepteren. Lees onze privacyverklaring

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten