Tag: Autoriteit Persoonsgegevens

gdpr

Zorgen privacytoezichthouders over verplichte scan op kindermisbruik

Een nieuw Europees wetsvoorstel dat communicatiediensten verplicht communicatie te scannen op kindermisbruik, moet worden aangepast. Dat adviseren de European Data Protection Board (EDPB) en de European Data Protection Supervisor (EDPS) aan de Europese Commissie. Het voorstel brengt het risico met zich mee dat communicatiediensten meekijken bij álle communicatie tussen mensen in Europa.

mondkapje

Maaltijdbezorgdienst Apetito ernstig belemmerd door ransomware-aanval

De dienstverlening van de internationale maaltijdbezorgdienst Apetito is deze week ernstig belemmerd door een ransomware-aanval. Apetito produceert en levert maaltijden aan ziekenhuizen, scholen, kinderdagverblijven, bejaardentehuizen, zorginstellingen en particulieren. In het Verenigd Koninkrijk kon het bedrijf afgelopen dinsdag en woensdag geen maaltijden bezorgen en riep klanten op om hiervoor noodplannen te maken.

“Aboutaleb hield publicatie van AP-rapport over inzet camerawagens tegen”

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de publicatie van een kritisch rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens over de inzet van camerawagens om de coronamaatregelen te handhaven tegengehouden, zo meldt NRC op basis van oud-privacyfunctionaris bij de politie Ben van Hoek en interne politiemails. De e-mails werden onterecht door de politie bij een Wob-verzoek achtergehouden.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

AP verklaart bezwaar gemeente Enschede tegen wifi-tracking-boete ongegrond

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het bezwaar van de gemeente Enschede tegen een boete van 600.000 euro voor wifi-tracking in de binnenstad ongegrond verklaard. De gemeente overweegt nu vervolgstappen, zo laten de burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad weten.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor privacyrisico anti-witwascontroles

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft samen met andere Europese privacytoezichthouders gewaarschuwd voor het grote risico dat anti-witwascontroles van banken voor de privacy van burgers kunnen hebben. Nieuwe Europese wetsvoorstellen moeten dan ook flink worden aangepast, aldus de privacytoezichthouders verenigd in het European Data Protection Board (EDPB).

data-security

Privacytoezichthouders willen verbeteringen Europese Data Act

De Europese privacytoezichthouders willen dat het voorstel voor de Europese Data Act op een aantal punten wordt verbeterd, zo hebben ze in een advies aan de Europese Commissie laten weten. De toezichthouders stellen dat de Data Act geen afbreuk mag doen aan de bescherming van persoonsgegevens die de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) biedt. Ook vinden ze dat overheden geen te ruime bevoegdheid moeten krijgen om persoonsgegevens op te eisen van private partijen.

belasting-enveloppe

Belastingdienst krijgt recordboete wegens zwarte lijst voor fraudeurs

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de Belastingdienst een boete van 3,7 miljoen euro opgelegd omdat de fiscus jarenlang een illegale zwarte lijst hanteerde om mogelijke fraudeurs op te sporen. Het is de hoogste boete die de AP ooit heeft uitgedeeld.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

Toezichthouders willen betere uitleg over gebruik gegevens internetgebruikers

Bedrijven, instellingen en overheden moeten beter aan internetgebruikers uitleggen hoe ze hun gegevens gebruiken, zo vinden de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Commissariaat voor de Media (CvdM). De toezichthouders starten een onderzoek naar hoe organisaties internetgebruikers kunnen informeren op een manier die iedereen begrijpt.

data-security

Datalek bij jeugdzorgbedrijf nadat systeembeheerder intranet online zet

Jeudgzorgbedrijf Samen Veilig Midden Nederland heeft opnieuw te maken gekregen met een groot datalek nadat een systeembeheerder per ongeluk het intranet vanaf het internet toegankelijk maakte. Volgens de organisatie zijn er geen cliëntgegevens gelekt. Wel gaat het om persoonlijke gegevens van medewerkers, zoals telefoonnummers en e-mailadressen, persoonlijke verhalen en wachtwoorden, zo meldt RTV Utrecht.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

Kan de AP wat doen tegen een bioscoop die geen contant geld wil?

Een lezer vroeg me:

Ik las dat er een rechtszaak speelt van privacy-activist Michiel Jonker tegen de weigering van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om handhavend op te treden tegen de weigering van arthouse-bioscoop Focus Filmtheater in Arnhem om contante betaling te accepteren. Hoe kansrijk acht jij deze zaak?

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

AP pleit voor afschermen persoonsgegevens in Kadaster en Handelsregister

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om doxing tegen te gaan, maar de overheid kan zelf ook meer doen om de publicatie van persoonsgegevens te voorkomen door woonadressen in het Kadaster en Handelsregister af te schermen, zo vindt de Autoriteit Persoonsgegevens.

gdpr

Bijna 1,1 miljard euro boetes in 2021 voor overtredingen Europese privacywet

Europese landen hebben het afgelopen jaar bijna 1,1 miljard euro aan privacyboetes uitgedeeld, blijkt uit een inventarisatie van DLA Piper. Het bedrag ligt volgens het advocatenkantoor bijna zeven keer hoger dan een jaar eerder. De hoogste boete werd in Luxemburg uitgedeeld. De Luxemburgse privacytoezichthouders CNPD legde de Amazon een boete van 746 miljoen euro op.

kvk-amsterdam

KVK schermt woonadressen voortaan af in Handelsregister

De Kamer van Koophandel schermt woonadressen voortaan af in het Handelsregister, maar vestigingsadressen blijven gewoon zichtbaar. Sinds afgelopen zaterdag zijn de afgeschermde woonadressen alleen nog in te zien door overheidsorganisaties als de Belastingdienst en geautoriseerde beroepsgroepen zoals advocaten en deurwaarders.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

Enschede meldt datalek van app Slim Melden bij Autoriteit Persoonsgegevens: ‘Geen alarmerende signalen bekend’

De gemeente Enschede heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) melding gedaan van een datalek. Het lek zat in de app Slim Melden. Inwoners gebruiken die app voor meldingen betreffende de openbare ruimte. Enschede is een van de vijftien gemeenten in Nederland die het datalek heeft gemeld. Het lek zat in software die geleverd is door het bedrijf Civity uit Zeist.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

Boete Belastingdienst voor discriminerende en onrechtmatige werkwijze

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt de Belastingdienst een boete op van 2,75 miljoen euro. Dit doet de AP omdat de Belastingdienst jarenlang de (dubbele) nationaliteit van aanvragers van kinderopvangtoeslag op onrechtmatige, discriminerende en daarmee onbehoorlijke wijze heeft verwerkt.

gdpr

Privacytoezichthouders willen verbod op gepersonaliseerde advertenties

Europese privacytoezichthouders willen een verbod op gepersonaliseerde advertenties die zijn gebaseerd op het online volgen van mensen, bijvoorbeeld door middel van trackingcookies. Dat laat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vandaag weten. Het zonder toestemming online volgen van mensen is nu al niet toegestaan, maar de toezichthouders willen dat deze manier van volgen in het geheel verboden wordt.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

Privacywaakhond: voorgestelde anti-fraudewet kan nieuwe toeslagenaffaire worden

De Eerste Kamer moet een nieuwe wet voor het opsporen van fraude en criminaliteit niet aannemen. Dat adviseert de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens de privacytoezichthouder, die door de Eerste Kamer om advies was gevraagd, is de kans te groot dat mensen “op het verkeerde lijstje” terechtkomen.

Tuchtcollege berispt medisch adviseur Zilveren Kruis om belangenverstrengeling

Een medisch adviseur van zorgverzekeraar Zilveren Kruis is door het Regionale Tuchtcollege Zwolle berispt vanwege belangenverstrengeling. In plaats van als ex-revalidatiearts onafhankelijk advies te geven over de vergoeding van een behandeling handelde hij volgens het college vooral als verlengstuk van de zorgverzekeraar.

belasting-enveloppe

Belastingdienst overtrad wet met zwarte lijst: ‘Ernstige schending privacy’

De Belastingdienst heeft 7 jaar lang de wet overtreden met de fraudelijsten waar 270.000 mensen op stonden, onder wie minderjarigen. De Autoriteit Persoonsgegevens constateert dat de kernbeginselen van de privacywet AVG op ernstige wijze zijn geschonden.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

Klanten lopen onnodig risico door kleine bedrijven met grote datahonger

De bakker wil je adres, het zwembad je telefoonnummer: middelgrote en kleine bedrijven (mkb) eisen dat klanten veel meer persoonlijke informatie prijsgeven dan nodig is. Dat is risicovol én verboden, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Maar de toezichthouder tikt bedrijven niet structureel op de vingers, waardoor onwetende klanten de dupe worden.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

CZ past werkwijze aan na onderzoek AP

Zorgverzekeraar CZ verandert de werkwijze bij machtigingsaanvragen om daarmee te voldoen aan de last onder dwangsom die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vorig jaar februari oplegde.

security on monitor

Gegevens gepensioneerde KLM’ers op straat door groot datalek bij pensioenuitvoerder

Door een groot datalek bij pensioenuitvoerder Blue Sky Group liggen gegevens van gepensioneerde KLM-medewerkers op straat. Criminelen hebben volgens de pensioenuitvoerder vrijwel zeker namen, polisnummers, bankrekeningnummers en pensioenbedragen van circa 31.000 deelnemers in handen gekregen.

tiktok

TikTok krijgt boete in Nederland vanwege schending privacy van kinderen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de populaire videoapp TikTok een boete van 750.000 euro opgelegd, een van de hoogste boetes die de AP tot nu toe aan een bedrijf heeft uitgedeeld. De app schond volgens de toezichthouder de privacy van jonge kinderen.

corona-app

Datalek testaanbieder: iedereen kon valse testuitslagen in app CoronaCheck krijgen

Door een groot lek bij een bedrijf dat coronatests afneemt, was het voor iedereen mogelijk valse reis- of toegangsbewijzen in de app CoronaCheck te krijgen en gegevens te manipuleren. Het bedrijf werkt voor Testenvoorjereis.nl, dat in het leven is geroepen door de overheid.

Deze site maakt gebruik van functionele cookies. Als u ook toegang wilt tot ingesloten inhoud waarbij mogelijk trackers gehanteerd worden van deze aanbieders, klikt u op accepteren. Lees onze privacyverklaring

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten