Tag: Autoriteit Persoonsgegevens

gdpr

Bijna 1,1 miljard euro boetes in 2021 voor overtredingen Europese privacywet

Europese landen hebben het afgelopen jaar bijna 1,1 miljard euro aan privacyboetes uitgedeeld, blijkt uit een inventarisatie van DLA Piper. Het bedrag ligt volgens het advocatenkantoor bijna zeven keer hoger dan een jaar eerder. De hoogste boete werd in Luxemburg uitgedeeld. De Luxemburgse privacytoezichthouders CNPD legde de Amazon een boete van 746 miljoen euro op.

kvk-amsterdam

KVK schermt woonadressen voortaan af in Handelsregister

De Kamer van Koophandel schermt woonadressen voortaan af in het Handelsregister, maar vestigingsadressen blijven gewoon zichtbaar. Sinds afgelopen zaterdag zijn de afgeschermde woonadressen alleen nog in te zien door overheidsorganisaties als de Belastingdienst en geautoriseerde beroepsgroepen zoals advocaten en deurwaarders.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

Enschede meldt datalek van app Slim Melden bij Autoriteit Persoonsgegevens: ‘Geen alarmerende signalen bekend’

De gemeente Enschede heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) melding gedaan van een datalek. Het lek zat in de app Slim Melden. Inwoners gebruiken die app voor meldingen betreffende de openbare ruimte. Enschede is een van de vijftien gemeenten in Nederland die het datalek heeft gemeld. Het lek zat in software die geleverd is door het bedrijf Civity uit Zeist.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

Boete Belastingdienst voor discriminerende en onrechtmatige werkwijze

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt de Belastingdienst een boete op van 2,75 miljoen euro. Dit doet de AP omdat de Belastingdienst jarenlang de (dubbele) nationaliteit van aanvragers van kinderopvangtoeslag op onrechtmatige, discriminerende en daarmee onbehoorlijke wijze heeft verwerkt.

gdpr

Privacytoezichthouders willen verbod op gepersonaliseerde advertenties

Europese privacytoezichthouders willen een verbod op gepersonaliseerde advertenties die zijn gebaseerd op het online volgen van mensen, bijvoorbeeld door middel van trackingcookies. Dat laat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vandaag weten. Het zonder toestemming online volgen van mensen is nu al niet toegestaan, maar de toezichthouders willen dat deze manier van volgen in het geheel verboden wordt.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

Privacywaakhond: voorgestelde anti-fraudewet kan nieuwe toeslagenaffaire worden

De Eerste Kamer moet een nieuwe wet voor het opsporen van fraude en criminaliteit niet aannemen. Dat adviseert de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens de privacytoezichthouder, die door de Eerste Kamer om advies was gevraagd, is de kans te groot dat mensen “op het verkeerde lijstje” terechtkomen.

Tuchtcollege berispt medisch adviseur Zilveren Kruis om belangenverstrengeling

Een medisch adviseur van zorgverzekeraar Zilveren Kruis is door het Regionale Tuchtcollege Zwolle berispt vanwege belangenverstrengeling. In plaats van als ex-revalidatiearts onafhankelijk advies te geven over de vergoeding van een behandeling handelde hij volgens het college vooral als verlengstuk van de zorgverzekeraar.

belasting-enveloppe

Belastingdienst overtrad wet met zwarte lijst: ‘Ernstige schending privacy’

De Belastingdienst heeft 7 jaar lang de wet overtreden met de fraudelijsten waar 270.000 mensen op stonden, onder wie minderjarigen. De Autoriteit Persoonsgegevens constateert dat de kernbeginselen van de privacywet AVG op ernstige wijze zijn geschonden.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

Klanten lopen onnodig risico door kleine bedrijven met grote datahonger

De bakker wil je adres, het zwembad je telefoonnummer: middelgrote en kleine bedrijven (mkb) eisen dat klanten veel meer persoonlijke informatie prijsgeven dan nodig is. Dat is risicovol én verboden, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Maar de toezichthouder tikt bedrijven niet structureel op de vingers, waardoor onwetende klanten de dupe worden.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

CZ past werkwijze aan na onderzoek AP

Zorgverzekeraar CZ verandert de werkwijze bij machtigingsaanvragen om daarmee te voldoen aan de last onder dwangsom die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vorig jaar februari oplegde.

security on monitor

Gegevens gepensioneerde KLM’ers op straat door groot datalek bij pensioenuitvoerder

Door een groot datalek bij pensioenuitvoerder Blue Sky Group liggen gegevens van gepensioneerde KLM-medewerkers op straat. Criminelen hebben volgens de pensioenuitvoerder vrijwel zeker namen, polisnummers, bankrekeningnummers en pensioenbedragen van circa 31.000 deelnemers in handen gekregen.

tiktok

TikTok krijgt boete in Nederland vanwege schending privacy van kinderen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de populaire videoapp TikTok een boete van 750.000 euro opgelegd, een van de hoogste boetes die de AP tot nu toe aan een bedrijf heeft uitgedeeld. De app schond volgens de toezichthouder de privacy van jonge kinderen.

corona-app

Datalek testaanbieder: iedereen kon valse testuitslagen in app CoronaCheck krijgen

Door een groot lek bij een bedrijf dat coronatests afneemt, was het voor iedereen mogelijk valse reis- of toegangsbewijzen in de app CoronaCheck te krijgen en gegevens te manipuleren. Het bedrijf werkt voor Testenvoorjereis.nl, dat in het leven is geroepen door de overheid.

uwv-vlag

UWV krijgt boete vanwege slechte beveiliging groepsberichten

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft uitkeringsinstantie UWV een boete opgelegd van 450.000 euro vanwege het onvoldoende beveiligen van verzonden groepsberichten via de zogeheten ‘Mijn Werkmap’-omgeving. Hierdoor kwam persoonlijke informatie bij de verkeerde ontvangers terecht. Via de omgeving hebben werkzoekenden contact met het UWV.

Werkgevers en werknemers worstelen met vaccinatievragen

“Heb jij je coronavaccinatie al gepland?” Het klinkt misschien onschuldig, maar mag je dat als werkgever wel aan een werknemer vragen? Arbeidsjuristen, werkgeversorganisaties en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) merken dat werkgevers en werknemers hiermee worstelen. Zij vragen zich bijvoorbeeld af of zij voor een prik vrij krijgen of moeten geven en of ze ertoe kunnen worden gedwongen er een te nemen.

Ferd Grapperhaus

Justitie wacht met gebruik Google Workspace totdat aan AVG wordt voldaan

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zal geen gebruikmaken van Google Workspace zolang de software niet aan de AVG voldoet, zo heeft demissionair minister Grapperhaus afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. De minister reageerde op advies van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Huisartsen kritisch over wetsvoorstel digitale gegevensuitwisseling in de zorg

Het wetsvoorstel over verplichte digitale gegevensuitwisseling in de zorg zoals het nu door demissionair minister Van Ark van Medische Zorg bij de Tweede Kamer is ingediend moet beter. Dat stelt de Landelijke Vereniging van Huisartsen (LHV).

hacker

New York Pizza waarschuwt klanten voor phishingmails na datalek

New York Pizza waarschuwt zijn klanten voor phishingmails die in omloop zijn. De keten is slachtoffer geworden van een hack waarbij klantgegevens zijn buitgemaakt. Het gaat onder andere om namen, bezorgadressen, mailadressen, telefoonnummers, wachtwoorden en welke pizza’s zijn besteld.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

Meldformulier datalekken offline 28-31 mei 2021

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) neemt vanaf maandag 31 mei 2021 een nieuw meldformulier voor datalekken in gebruik. Om de vernieuwing door te voeren, is het vanaf vrijdag 28 mei 9:00 uur tot en met maandag 31 mei 10:00 uur niet mogelijk om een datalek te melden.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

Locatefamily.com krijgt boete van 525.000 euro voor overtreden AVG

De website Locatefamily.com heeft van de Autoriteit Persoonsgegevens een boete van 525.000 euro gekregen wegens het overtreden van de AVG. Tevens heeft de privacytoezichthouder een last onder dwangsom opgelegd om de overtreding te stoppen.

hashed code id

Praktische problemen bij het afknippen van hashes

Regelmatig krijgt de AP bij onderzoeken te maken met organisaties die aangeven dat zij anonieme gegevens verwerken (en dus geen persoonsgegevens) doordat de gegevens ‘gehasht en afgeknipt’ zijn. In de praktijk constateert de AP dat organisaties bij deze vorm van anonimisering vaak fouten maken, waardoor de gegevens toch niet anoniem blijken te zijn.

wifi

Boete gemeente Enschede om wifitracking

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft de gemeente Enschede een boete van 600.000 euro, omdat de gemeente wifitracking gebruikte in de binnenstad op een manier die niet mag. Daardoor was het mogelijk winkelend publiek en mensen die in de binnenstad wonen of werken te volgen.

Bouwbedrijf Heijmans mailt per ongeluk inkomen en vermogen van 1100 woningzoekenden

Door een fout van bouwbedrijf Heijmans hebben 1100 geïnteresseerden in een nieuwbouwproject privacygevoelige informatie gekregen van de andere gegadigden voor de woningen. Onder meer het inkomen en eigen vermogen van de potentiële huizenkopers stonden in een Excel-bestand dat het bouwbedrijf maandag per ongeluk verstuurde.

Autoriteit Persoonsgegevens-banner

Minister wil capaciteit AP nog niet uitbreiden

De Nederlandse demissionair minister van Rechtsbescherming, Sander Dekker, vindt het nog te vroeg om de capaciteit van de Autoriteit Persoonsgegevens te vergroten, ondanks nadrukkelijke signalen van de privacywaakhond dat deze de stroom klachten niet aankan.

Deze site maakt gebruik van functionele cookies. Als u ook toegang wilt tot ingesloten inhoud waarbij mogelijk trackers gehanteerd worden van deze aanbieders, klikt u op accepteren. Lees onze privacyverklaring

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten